Hoe kies ik de juiste wc-verhoger/toiletverhoger?

Een wc-verhoger, ook bekend als toiletverhoger, is een onmisbaar hulpmiddel voor mensen met beperkte mobiliteit. Het verhoogt de zitting van het toilet, waardoor het eenvoudiger wordt om te zitten en op te staan. WC-verhogers worden veel gebruikt in ziekenhuizen, zorginstellingen en bij mensen thuis die herstellen van een operatie of leven met chronische mobiliteitsproblemen.

De vraag is: hoe kiest u de juiste wc-verhoger? In deze blog geven we u praktische tips en adviezen om de beste keuze te maken.

Hoe bepaal ik de juiste hoogte van een wc-verhoger?


Afbeelding

Een van de eerste stappen bij het kiezen van een wc-verhoger is het bepalen van de juiste hoogte. WC-verhogers zijn er in verschillende hoogtes, meestal variërend tussen 5 en 15 cm. De juiste hoogte hangt af van de lengte van de gebruiker en de mate van mobiliteitsbeperkingen. Een wc-verhoger van 10 cm, zoals de wc verhoger/toiletverhoger 10 cm - met deksel, biedt vaak een goede balans voor de meeste gebruikers.

Tip:

  1. Sta rechtop.
  2. Meet de afstand van de vloer tot de achterkant van uw knieën.
  3. Meet vervolgens de hoogte van uw huidige toiletzitting vanaf de vloer.
  4. Trek de hoogte van uw toiletzitting af van de hoogte die u in stap 2 hebt gemeten.

Het resultaat is de hoogte die u nodig hebt voor uw wc-verhoger. Als de berekening lastig is of u twijfelt, is een verhoger van 10 cm vaak een veilige en comfortabele keuze voor de meeste mensen.

Armsteunen of geen armsteunen?

Armsteunen bieden extra stabiliteit en ondersteuning bij het zitten en opstaan, vooral voor mensen met verminderde spierkracht of evenwichtsproblemen. Als extra voordeel zijn er modellen waarbij de armsteunen aan de kant gezet kunnen worden, zoals bij de My-Loo wc verhoger/toiletverhoger 10 cm - met deksel en armsteunen. Dit biedt meer flexibiliteit, bijvoorbeeld wanneer de wc-verhoger door meerdere personen wordt gebruikt of wanneer er beperkte ruimte is rondom het toilet.

Tip: de meeste wc-verhogers met armsteunen zijn net zo eenvoudig te monteren als modellen zonder armsteunen.

Afbeelding

Deksel of geen deksel?

Een wc-verhoger met deksel biedt extra hygiëne en houdt het toilet netjes afgesloten wanneer het niet in gebruik is. Dit is vooral handig op plaatsen waar meerdere mensen van hetzelfde toilet gebruikmaken, zoals in zorginstellingen. Modellen zoals de Hi-Loo wc verhoger/toiletverhoger 10 cm - met deksel worden vaak gekozen om deze reden.

Sommigen kiezen echter bewust voor een wc-verhoger zonder deksel, omdat dit een snellere en eenvoudigere toegang tot het toilet biedt. Dit kan vooral handig zijn voor mensen met beperkte handfunctie of in situaties waarin snelheid en gemak prioriteit hebben.

Hoogteverstelbaar

Voor gebruikers met wisselende behoeften, of wanneer de wc-verhoger door verschillende personen wordt gebruikt, biedt een verstelbare wc-verhoger de meeste flexibiliteit. Deze modellen, zoals de Cloo hoogteverstelbare wc verhoger/toiletverhoger met armsteunen, zijn instelbaar op verschillende hoogtes, meestal tussen 5 en 15 cm, wat zorgt voor een optimale aanpassing aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Hoe bereken ik de juiste hoogteverstelbaarheid?

Volg dezelfde methode als bij een vaste hoogte: meet de afstand van de vloer tot de achterkant van de knieën en pas de wc-verhoger hierop aan. Als u twijfelt, kies dan voor een middelste hoogte-instelling (bijvoorbeeld 10 cm), die voor de meeste gebruikers comfortabel is.

Beste algemene toiletverhoger

De My-Loo wc-verhoger/toiletverhoger 10 cm - met deksel en armsteunen is een uitstekende allround keuze. Deze wc-verhoger biedt een ideale combinatie van comfort en functionaliteit en is eenvoudig te installeren en schoon te maken.

Beste toiletverhoger met armsteun

Voor wie extra ondersteuning nodig heeft, is de wc verhoger/toiletverhoger met armleggers en deksel de populairste optie. De verhoger heeft de optie tot wigverstelling zodat de hoek in de heupen en knieën groter dan 90° wordt, wat meer comfort creëert bij gewrichtsklachten.

Beste toiletverhoger met hoogteverstelbaarheid

De wc verhoger/toiletverhoger Swift van Etac is ideaal voor mensen die een flexibele oplossing zoeken. De Swift is een vrijstaande toiletverhoger die daarnaast ook kan worden gebruikt als douchekruk. Deze veelzijdige oplossing is perfect voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben in de badkamer.

Bekijk ook: bedpannen en wandbeugels voor extra ondersteuning

Bedpannen

In sommige gevallen biedt een wc-verhoger niet de meest praktische oplossing, bijvoorbeeld bij ernstig beperkte mobiliteit of bedlegerigheid. In zulke situaties zijn bedpannen een handig alternatief. Ze bieden bedlegerige patiënten een gemakkelijke manier om hun behoeften te doen zonder dat ze naar het toilet hoeven te gaan.

Moderne bedpannen zijn ontworpen om gemakkelijk schoon te maken en hygiënisch te gebruiken. Ze worden vaak vervaardigd uit materialen zoals polypropyleen en roestvrij staal (RVS), die eenvoudig te desinfecteren zijn en een lange levensduur hebben.

Wandbeugels

Wandbeugels helpen om veilig in en uit het toilet te stappen en bieden een stevige houvast voor mensen met verminderde kracht of evenwichtsproblemen. Ze zijn eenvoudig te installeren en passen in elke badkamer. Bekijk ons assortiment wandbeugels om uw badkamer nog veiliger en toegankelijker te maken.

Afbeelding