15/05 Dag van de Kangoeroezorg
Dankjewel, voorvechters van Kangoeroezorg!
Kangoeroeën maakt een groot verschil
Op 15/05 is het weer Kangaroocare Awareness day. Een dag die wij graag in de kijker zetten. Want elk kind verdient de best mogelijke start. En volgens ons ligt die in zo veel mogelijk, zo vaak mogelijk en zo lang mogelijk huid-op-huidcontact. Dus op deze speciale dag staan wij graag stil bij het verschil dat alle kangoeroeënde mama's, papa's, familieleden en de zorgverleners die hen dagelijks ondersteunen maken. Een welverdiende DANKJEWEL!
Huid-op-huidcontact: Tal van voordelen
Huid-op-huid contact is van levensbelang. Het is wetenschappelijk bewezen dat het vele voordelen heeft, zoals:
- het bevorderen van de band tussen moeder en kind
- het vermindert warmteverlies
- er is snellere stabilisatie van de stofwisseling, waaronder het suikergehalte
- en het geeft een hogere kans van slagen van borstvoeding.
De best mogelijke start
Cruciaal zijn de eerste uren. De eerste uren bij mama worden de Golden hours genoemd. In deze uren wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Maar het blijft belangrijk. De WHO legt de nadruk op de eerste 1000 dagen. En niet alleen mama, maar alle naasten van de baby zijn dan uiteraard ideale Kangoeroe-kandidaten!
Hoe vaak en hoe lang kangoeroeën?
Zo vroeg mogelijk, zo lang mogelijk en zo ononderbroken mogelijk. Bij een uur per dag zijn de effecten al levenslang te merken. Deze kinderen ontwikkelen zich beter, hebben minder gedragsproblemen, minder psychische problemen en de ouders vertonen meer moederlijk en vaderlijk gedrag.
Vanaf wanneer?
Zelfs bij te vroeg geboren, vaak zieke babies is skinnen aan te raden. Vroeger moest een kind stabiel zijn, en dan mocht het pas bij de moeder. Nu weten we dat ook heel jonge, instabiele kinderen al bij de moeder of de vader gelegd kunnen worden, dat ze niet stabiliseren in de couveuse, maar juist bij de ouder.
Benjamin Care: tonnen expertise, als mama èn als verpleegkundige
Bij Arseus Medical kozen we al jaren geleden resoluut voor Benjamin Care als partner in ontwikkelingsgerichte zorgen en ook oplossingen voor Kangoeroezorg. Oprichtster Anne-Marie Enneking Louwerse was jarenlang zelf neonataal verpleegkundige. En bovendien is ze zelf mama van een te vroeg geboren zoon: Benjamin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij één van de grote voorvechtsters van huid-op-huidcontact is.