Primeur: closed loop ventilatie voor niet-invasieve beademing
Vapotherm introduceert de Oxygen Assist Module. Reacties van de eerste gebruikers zijn laaiend enthousiast.
Vapotherm introduceert de Oxygen Assist Module. Reacties van de eerste gebruikers zijn laaiend enthousiast.
Vapotherm mogen we ondertussen een gevestigde waarde noemen als het op niet-invasieve beademing van patiënten in acute respiratoire nood aankomt. En terecht. Hun unieke High Velocity therapie boekt namelijk onvergelijkbare resultaten met een maximum aan patiënten-comfort. "Vergelijkbaar met High Flow therapie?" horen we u denken. Wel, het is veel meer dan dat.
Met de OAM, de Oxygen Assist Module gaat Vapotherm nog een pak verder en tillen ze de therapie echt naar een hoger niveau. Het is een closed loop controller, een automatische zuurstofregelaar die de patiënt in het vooropgestelde SpO2 doelbereik houdt door automatisch en uiterst efficiënt de FiO2 bij te regelen.
Het concept van een closed loop controller is al bekend. Maar de combinatie met niet-invasieve beademing is nagelnieuw. Voeg daar de effectiviteit van de High Velocity therapie bij en je krijgt een uiterst efficiënte vorm van therapie waarop niets aan patiëntencomfort moet worden ingeboet.
Zowel bij COVID-19 patiënten als bij COPD of hypercapnische patiënten wordt een SpO2 bereik van 92-96% aangeraden. Maar uw patiënt binnen deze target-range houden kan een tijdrovende uitdaging zijn. De gevolgen van een te hoge of te lage SpO2 kunnen voor de patiënt echter dramatisch zijn met hogere mortaliteit als worst case scenario. Het in range houden van de patiënt is dus een must, hoe tijdrovend het ook mag zijn.
Met de OAM wordt het gelukkig een stuk eenvoudiger. Het zorgend personeel moet veel minder vaak tussenkomen in het bijstellen van de FiO2, waardoor er meer tijd vrijkomt voor andere zorgen en het patiëntencomfort alweer verhoogt.
En dan is er nog de onvergelijkbare efficiëntie. Studies tonen aan dat de tijd die de patiënt in zijn SpO2 doelbereik doorbrengt met de OAM op maar liefst 80% ligt, waar dat manuele controle gemiddeld 49% is. Dit omdat de FiO2 heel snel kan worden opgedreven, maar ook weer worden teruggeschroefd wanneer de patiënt opnieuw stabiel is.
We hebben de Oxygen Assist Module ondertussen al samen met enkele klanten uitgebreid kunnen uitproberen. Zo ook op een afdeling voor herstellende COVID-19 patiënten. Vanaf dag één waren de reacties laaiend enthousiast. Voor de zorgverstrekkers is het een verademing en zelfs de patiënten spreken ons er over aan. Ik was persoonlijk helemaal verkocht toen een patiënte haar verhaal vertelde. Zij liet weten dat ze zich sinds haar saturatie wordt bijgesteld door de OAM ze zich veel zekerder voelt. Voordien kon de minste inspanning, zoals een toiletbezoek voor een saturatiedaling zorgen. Nu vangt de OAM de schommelingen automatisch op. De winst aan vrijheid en zekerheid zijn enorm.