Spijkenisse Medisch Centrum verkiest Schiller en Arseus Medical voor haar ECG apparatuur


Recent heeft Arseus Medical het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) mogen uitrusten met nieuwe ECG toestellen. Na een uitgebreide verkenning en een proefplaatsing is de keuze gevallen op de Schiller AT-102 G2 met trolley en vacuüm-ECG systeem, een echte cardiograaf die alle moderne communicatie en digitale werkprocessen ondersteunt.

Electrocardiografie (ECG), ook bekend als hartfilmpje, is een wijdverbreid, goedkoop en laagdrempelig onderzoek dat door ziekenhuizen als standaard gereedschap wordt gezien. Als zodanig moet het altijd mogelijk zijn om ECG’s te kunnen maken. Ziekenhuizen hebben meerdere ECG toestellen in huis en het kan voorkomen dat een toestel buiten bedrijf is. Meestal zijn er dan nog voldoende andere apparaten om naar uit te wijken. Medisch technicus Robert van der Vliet zegt “Het is evenwel niet toelaatbaar als ALLE toestellen buiten bedrijf gaan als gevolg van een afhankelijkheid van externe systemen of diensten”.

Spijkenisse Medisch centrum hecht dus veel waarde aan het autonoom kunnen maken van ECG’s, zonder afhankelijk te zijn van computers, netwerken of IT diensten. Daarmee wijkt men nadrukkelijk af van de visie in de Rotterdamse ziekenhuisregio. Uiteraard zijn de digitale voordelen onderkend en gaat men er ook gebruik van maken, maar in geval van nood moet het mogelijk zijn om volledig standalone te kunnen werken. Carmen van der AA, hoofd poliklinieken van SMC hierover: “Ondanks de digitale mogelijkheden maken we toch nog regelmatig ECG’s op papier. We hebben daarom gekozen voor een ECG toestel dat kan afdrukken in A4 formaat”.

Met de zogenaamde embedded systemen biedt Schiller de gewenste autonomie. Embedded systemen kenmerken zich doordat ze maar één functie vervullen, in dit geval het maken van ECG’s. Je hebt daarvoor een toestel nodig met een printer en een accu om te allen tijde te kunnen werken, onafhankelijk van het elektriciteitsnet of IT. Het operating systeem van het toestel is ‘embedded’, onbereikbaar voor de gebruiker en ongevoelig voor software hacks e.d.

Een andere motivatie om te kiezen voor Schiller is de zeer eenvoudige bediening, die voor vrijwel alle Schiller apparaten hetzelfde is volgens het 1-2-3 systeem.

Stap 1 is het invoeren van patiëntgegevens door het scannen van een barcode met daarop het patiëntennummer. Binnen enkele seconden staan daarna alle relevante gegevens op het scherm van het toestel. Stap 2 is het aansluiten van de patiënt aan het ECG toestel, de beoordeling van de ECG signaalkwaliteit en het ‘maken’ van het ECG met een druk op de knop. In stap 3 wordt het opgenomen ECG op het scherm getoond. Als dit oké is dan kan de laborant dit accepteren met opnieuw een druk op de knop waarna het in de achtergrond volautomatisch wordt verzonden. Om nog sneller te kunnen werken heeft SMC alle toestellen voorzien van een vacuüm-ecg systeem waarmee het aanbrengen en verwijderen van ECG plakelektrodes tot het verleden behoort.

De ECG toestellen worden opgenomen in het computernetwerk en sturen hun resultaten via Schiller Server naar het PACS en het EPD. Het product Schiller Server bevat onder andere een volwaardig ECG management systeem waarin de SMC cardiologen hun ECG’s kunnen beoordelen, verslaan en accorderen. Ook daarin wijkt het SMC af van de trend om ECG’s rechtstreeks naar PACS of EPD te sturen. Het is weliswaar mogelijk om ECG’s te beoordelen in een PACS, maar dergelijke systemen zijn primair bedoeld om medische beelden te verwerken en hebben nooit dezelfde diepgaande mogelijkheden als ‘echte’ ECG management systemen.

Een ander onderdeel van Schiller Server is een volledige Mirth communicatie-engine. Daarmee zijn alle denkbare in- en uitgaande verbindingen te realiseren. Gangbare workflows als werklijsten en Patient Data Queries voor het ophalen van patiëntgegevens worden ondersteund waarbij het niet nodig is om interfaces van externe systemen aan te passen. Dat laatste werkt snel en efficiënt, en er hoeven geen extra kosten voor te worden gemaakt. Arseus Medical heeft veel expertise in het aanpassen van koppelingen in Schiller server en doet dit al voor meer dan 50 van haar klanten.

Met de komst van Schiller Server gaat ook een andere, lang gekoesterde wens van SMC in vervulling, namelijk het koppelen van hun Schiller ambulante bloeddrukmonitoren. Schiller server is hét centrale communicatiepunt voor alle Schiller modaliteiten.

Download hier onze brochure voor meer informatie. 

Ontdek de Schiller AT-102 G2