(Val)preventie: de toekomst van en voor de zorg

Dat preventie de sleutel is om de zorg houdbaar, kwalitatief en betaalbaar te houden is inmiddels, denken wij, algemeen aanvaard. Maar naar aanleiding van de week van de valpreventie   staan we er toch graag nog eens bij stil.

Preventieve zorgverlening: must voor de toekomst 

Er zijn legio redenen om in te zetten op preventie in de zorgverlening. We lijsten er enkele van de belangrijkste op:

  •  Verlaging van de werkdruk en dus op peil houden van de kwaliteit van de gezondheidszorg
  • Verminderen van de ziekenhuisopnames, een lager aantal ligdagen, minder kosten aan medische zorgen en middelen... allemaal zaken die bijdragen tot het verlagen van de kosten voor de samenleving en voor de patiënt
  • En de laatste maar zeker niet de minste reden: het verhogen van de levenskwaliteit. Gezonder, geruster en kwalitatiever ouder worden: DE doelstelling van de hele inzet op preventieve gezondheidszorg.


En waarom valpreventie?

Wist u dat 70% van de ouderen in woonzorgcentra één keer per jaar vallen? En dat 40% zelfs meer dan één keer per jaar valt? In de EU zijn er per jaar 35.800 sterftegevallen onder ouderen die veroorzaakt zijn door een val. En tegen 2050 verwacht men dat, o.a. door de vergrijzing de medische kosten gerelateerd aan valincidenten zullen stijgen met maar liefst 47%!

Voorkomen is dus de enige te volgen weg in deze problematiek. Ook bij Arseus Medical zetten we volop in op valpreventie. Onze aanpak is actief op alle drie de pijlers van het valpreventiebeleid. 


Lees er hier meer over. 

Technologie als sleutel in preventieve zorg 

Nico De Fauw postte bij wijze van 1 April grap een nieuwsbericht op Linked In over een topinitiatief van de overheid: een zorgarena waar mensen terecht kunnen om hun gezondheid te laten opvolgen en te verbeteren.

Jammer genoeg is deze arena nog geen realiteit maar er zijn gelukkig wel al tal van bouwstenen aawezig. Een van de belangrijkste aspecten daarin is volgens Nico technologie.  Daar ligt is de sleutel tot preventieve zorg.

Die hebben zorginstellingen nu meer en meer scherp voor ogen. Maar de onmisbare next step, waar jammer genoeg nog veel mee geworsteld wordt: implementatie van die technologie. Daar komt In4Care dit jaar nog uitgebreid op terug. 


Meer weten? Ontdek hier ons aanbod in valpreventie  

 


Meer weten? Stel hier uw vraag. Onze productexperten koppelen snel naar u terug.
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *